cukier puder

nie zawsze na słodko.!

Wpis

środa, 20 lutego 2013

Pieczemy chleb! Pyszny chleb!

 

Pieczenie chleba zawsze wydawało mi się jakąś abstrakcją (mimo, że moja mama robi go bardzo często i to bez użycia specjalnych sprzetów). A chleb domowy jest przecież przepyszny! Chrupiąca skórka, w środku trochę kleisty. I co najważniejsze – jest w nim dokładnie to, co chcemy! No i oczywiście zero konserwantów, spulchniaczy itp. Postanowiłam spróbować. Okazało się, że jest to prostsze niż myślałam – w marketach spokojnie można dostać gotowe mieszanki mąk do wypieków chleba – wybierajcie te bez konserwantów i spulchniaczy, sama natura :) Dodatkowo już na opakowaniu jest przepis jak taki chleb zrobić.

 

 

 

 

W związku z tym, że robiłam dwie porcje, musiałam wymieszać 1kg mieszanki mąk (wybrałam graham orkiszowy) z 24g świeżych drożdży i 680ml ciepłej wody. Dorzuciłam do tego jeszcze odrobinę otrębów żytnich i siemię lniane oraz małego ugotowanego i rozgniecionego ziemniaka (podobno polepsza konsystencję) i wszystko dokładnie wymieszałam mikserem. Rada:

jeżeli używacie zwykłego miksera zamiast malaksera, miksujcie ciasto takimi mieszadłami:

 

ciasto rośnie! :)

 

 

Gotowe! Niebo w gębie, polecam każdemu :)

2013/02/20 12:51:12, domowy chleb orkisz chleb graham

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
lukrowanababka
Czas publikacji:
środa, 20 lutego 2013 12:51

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • fluidfluidfluid napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/20 18:59:45:

    bede musial tez kiedy sie skusic na upieczenie chleba :)
    ten wyglada nad wyraz apetycznie

  • nashelly napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/20 20:08:49:

    Uwielbiam orkiszowy chleb! Chyba czas upiec swój pierwszy bochenek ;))

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa